Kök hücre vücudumuzu meydana getiren ve diğer yapılara dönüşebilme ve çoğalabilme özelliğine sahip hücrelere verilen isimdir. Aslında bir canlının hem hayata gelmesinde, hem de hayatta kalmasında kök hücrelerin sahip olduğu önem hayatidir. Vücudumuzda yağ dokusu içinde inaktif olarak sonsuz sayıda erişkin kök hücresi bulunmaktadır. Son dönemlerde yapılan çalışmalar ile birlikte kök hücrelerden tedavi amacıyla yararlanılması mümkün bir hal almıştır. Bu amaçla kullanılan kök hücreler yalnızca belirli doku hücrelerine dönüşebilme kapasitesine sahip olan hücrelerdir. Örneğin embriyonik kök hücreler bu işlemler için kullanılmamaktadır.
Peki, kök hücrelerin işlevleri tam olarak nedir?
Her bir bireyde erişkin düzeyde yer alan kök hücreler bulunmaktadır. Bu erişkin halde bulunan kök hücreler daha sonraki aşamalarda doku hücrelerine dönüşmektedir. Doku hücrelerinin işlevi ise, yaralanma ya da hastalık gibi sebepler yüzünden oluşması mümkün olan doku hasarı ve kaybını düzeltmektir. Her bir bireyin vücudunda meydana gelen yaraların iyileşmesi süreci bu sayede olmaktadır. Yaşlanma süreci ile birlikte bu dokular görevlerini yerine getirmekten aciz kalırlar.
Önceden , kök hücreler yalnızca kemik iliğinden elde edilmekteydi ama günümüzde erişkin kök hücrelerin aslında yağ dokusunda kemik iliğinde var olandan onlarca kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. Teknolojik imkânlar söz konusu olduğunda bu kök hücreler yağ dokusundan kolayca ayrıştırılabilmektedir.
Cilt yaşlanmasındaki ana öge elastik liflerin özelliklerini kaybetmesi ve kollajen liflerin azalmasıdır. Bu süreç ciltte elastikiyet ve yumuşak doku kaybına yol açar. Sonuçta ciltte sarkma ve kırışıklıklar oluşur. Bu durumun düzeltilmesi için günümüzde yeni trend minimal invaziv yöntemlerle daha hızlı bir iyileşmeyi sağlayacak küçük ameliyatlara doğru gitmektedir.
Özellikle yüz kontur düzeltmeleri ve yüz gençleştirilmesinde ve el sırtı gençleştirmesinde kök hücre destekli yağ dokusu transferi çok yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.
Göğüslerin ve poponun dolgunlaştırılması, bacakların kalınlaştırılması, yara izlerinin neden olduğu çöküklüklerin onarılması, vücut konturlarının düzeltilmesi, liposuction işlemlerinden sonra oluşan düzensizliklerin giderilmesi, el yaşlanmasının önlenmesi gibi durumların tedavisinde kök hücre transferinden faydalanılmaktadır.
Kök hücre ile zenginleştirilmiş yağ dokusunun transfer edilmesi ile birlikte, bu dokuların kendilerini beslemesi ve çoğalması devam eder. Kalıcılık süresi uzundur. Kök hücreler hem dolgunluk sağlamakta hem de hangi doku içine zerk edilmişse o doku hücrelerine dönüşebilmektedirler. Örneğin kas dokusu içine enjekte edilmişlerse kas dokusuna dönüşürler. Peki, iyileşme süreci nasıl işlemektedir? Kök hücre uygulamaları sayesinde iyileşme süreci de fazlasıyla hızlanmıştır. İyileşme süreci kişiler arasında farklılık gösterir ama ortalama bir zaman sürecinden bahsetmek mümkündür. Yüz ve memeler için 5 gün olan iyileşme süreci, popo ve bacaklar için ise 7 gündür. Erken dönem için, yağ alınan bölgede çok hafif bir morarma ve şişliğin meydana gelmesi söz konusu olabilir. Eğer uygulamadan bacak dolgunlaştırılması için faydalanılıyorsa, bu durumda, 2 ya da 3 hafta boyunca varis çorabı giyilmesi hastaya önerilmektedir. Komplikasyon ihtimali çok azdır. Hafif bir ödem oluşumuna rağmen sonuçlar kendisini hemen açığa vurmaktadır. Ödemin atlatılması ve yağ dokusunun yeni yerine oturması ise birkaç haftalık bir sürece tekabül edebilir. Elde edilen dolgunluk oranı, enjekte edilmiş olan yağ dokusunun yaklaşık olarak % 60 – 70’i kadardır.Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.