YÜZ VE BOYUN GERME

Yerçekiminin etkisiyle ve cilt yapısındaki değişiklikler sonucu yanakların sarkması, yüzde kırışıklıklar oluşması ve olukların derinleşmesi yaşlılık belirtileri olarak değerlendirilir

Yüz ve Boyun Germe Estetiği

Yerçekiminin etkisiyle ve cilt yapısındaki değişiklikler sonucu yanakların sarkması, yüzde kırışıklıklar oluşması ve olukların derinleşmesi yaşlılık belirtileri olarak değerlendirilir ve bu değişikliklerin eski durumlarına getirilmesi amacıyla yüz germe ameliyati yapılır. . Eğer gerekli ise aynı operasyon içerisinde kaş kaldırma, göz kapağı estetiği, boyun germe bir arada yapılabilir. Birkaç çesit yüz germe operasyonu vardır, bunların cilt kesi yerleri aynıdır fakat çalışılan anatomik planlar farklıdır. Hangi tekniğin seçileceği hastanın ihtiyaç ve beklentilerine göre belirlenir.

Yüz gençleştirme ameliyatlarında yüz 3 ana bölümde değerlendirilmektedir.

– Üst yüz bölümü (alın ve kaşlar)

– Orta yüz bölümü (gözler hizası ile ağız hizası arasındaki kısım)

– Alt yüz bölümü (ağız kısmı ve boyun)

Kişiden kişiye göre yüzün bazı bölümlerinde yaşlanma etkileri daha fazla, bazı bölümlerinde daha az olabilmektedir.

Yüz germe ameliyatlarında cilt kesileri saçlı deri, kulak arkası ve kulak ile yanağın tam birleşim yerinde yapılarak, izlerin gizlenmesi ve fark edilmemesi sağlanır. Fazladan bir cilt kesisi yapılmasına gerek kalmadan boyun germe işlemi de aynı zamanda gerçekleştirilebilir. Böylelikle boyundaki sarkıklıklar ve kırışıklıklar da düzeltilmiş olur. Eğer çene altında sarkıklık ve gıdı oluşmuş ise bu problem de düzeltilerek diri bir yüz ve boyun görünümü aynı anda elde edilir.

Her hastanın yüzündeki sorunlar farklıdır bu nedenle, sorunlara göre çözüm üretmek estetik cerrahın bilgi ve becerisine bağlıdır. Bazı durumlarda yüz ve boyun bölgesindeki sarkıklıklar sadece liposuction bile giderilebilir. Bazen de doku enjeksiyonları yeterli olabilir veya yüz germe ameliyatı ile birlikte liposuction ve doku enjeksiyonları kombine edilerek uygulanabilir.

Yüz germe ameliyatı genel anestezi veya sakinleştirici ile desteklenmiş lokal anestezi ile yapılabilir. Yüzün tüm bölgelerinde gençleştirme yapılacak ise operasyon uzun süreceğinden genel anestezi tercih edilir. Ameliyat, yapılacak işlemlere göre 3- 6 saat arasında değişmektedir. Hasta operasyon süresine bağlı olarak aynı gün hastaneden çıkacağı gibi uzun süren işlemlerde bir gece hastanede kalması gerekebilir. Ameliyat sonrası hastaya elastik bir bandaj uygulanır. Deri altında birikebilecek kan ve sıvıyı boşaltmak için ucu kulak arkasından çıkan silikon direnler konulur.

Ameliyat sonrası hafif ağrılar olabilmektedir. Ancak bunlar ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilir. Direnler 24 – 48 saatte çıkartılır. Yüzdeki şişlik ve morluklar 24 – 48 saatte maksimuma ulaşır. Bundan sonraki günlerde inmeye başlar. Ödem ve morlukları 7-10 günde büyük ölçüde kaybolmakla birlikte ödemin tam olarak kaybolup yüz derisinin normal durumuna gelmesi birkaç haftayı bulmaktadır. Dikişler 5-10. günlerde alınır. Dikişlerin alınmasından sonra hasta günlük hayatına dönebilir. Hasta aspirin kullanıyorsa ameliyattan 15 gün önce bırakmalıdır. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası en az 3 hafta sigara içmemesi yara iyileşme ve deri beslenme problemleri oluşmaması bakımından önemlidir. Ayrıca ameliyat sonrası birkaç hafta güneşten korunma ve güneşten koruyucu kremler önerilmektedir.