Yara izi dediğimizde Cilt üzerinde dikkati çeken ve doğal görünümden ayırt edilebilen izlerdir aklımıza gelir.Bu izler belli belirsiz olabileceği gibi hareketleri kısıtlayacak kadar ileri derecede de olabilmektedir.
Vücudun bazı bölgeleri yara izine karşı daha hassastır (sırt, omuz, göğüs ön duvarı gibi). Yara izleri yaş, cinsiyet ve ırklara göre de farklılık arz eder. Yaralanmanın şekli, yandaş hastalıklar, cerrahi müdahalenin biçimi, tedavi sürecindeki farklı yaklaşımlar, enfeksiyonlar, alınan radyasyon, kullanılan ilaçlar ve diğer bir dizi etkenler kişilerde istenmeyen yara izleri oluşturabilir.
İze Neden Olan Etmenler:
Her türlü cerrahi müdahale, kaza, enfeksiyon, çeşitli cilt hastalıkları ve yanıklar ciltte değişik oranlarda yara izleri bırakabilir.
Cerrahi Tedavi
Plastik ve Estetik Cerrahide; hastaya yapılan cerrahi müdahalelerde cildin doğal çizgileri esas alınır. Bu sayede ; oluşabilecek izler gizlenmeye çalışılır. Fakat hiçbir zaman izsiz bir cerrahi müdahale mümkün değildir. Oluşmuş olan yara izleri 6 ay – 1 yıl takip edilir. İzler kabul edilebilirlik sınırlarını aşıyorsa özel cerrahi yöntemlerle yara izleri giderilmeye çalışılır (Z plasti, deri nakli, cilt soyma, dolgu yöntemleri gibi).
Yara izi hiçbir zaman yok edilemez. Ancak daha az dikkat çekici ve daha kabul edilebilir bir iz haline getirilebilir.